Gros leden draait kantinedienst
Het gros van de leden van Tennisvereniging Akkrum, die hun formulier hebben ingeleverd, is bereid om bardiensten te draaien. De verplichting voor seniorleden om in elk geval eenmaal per jaar de handen uit de mouwen te steken is bij een aantal mensen niet in de smaak gevallen. Een bestuurslid bedankte zelfs als lid. Een ander lid dreigt het lidmaatschap op te zeggen als ze wordt verplicht kantinedienst te draaien. Daartegenover staat een niet-lid, de partner van Henny Prins, die als oud-lid heeft aangeboden om kantinedienst te draaien. ,,Noteer mij maar voor tien keer de maandag’’ , schreef hij op het aanmeldformulier. Een handvol leden betaalt de afkoopsom van 25 euro.

Een kleine tachtig van de circa 175 seniorleden heeft op de oproep gereageerd. De overgrote meerderheid vulde keurig het formulier uit de vorige Breakpoint in. Anderen reageerden per mail of telefonisch. In alle gevallen zijn de reacties geno­teerd en verzameld in een map, die inmiddels uitpuilt. Nog niet eerder reageerden de leden zo massaal. Niet in het minst zal dat komen door de afkoopsom.

De kantinecommissie is zeer content met het grote aantal reacties. Met de komst van de winterharde banen groeit het aantal activiteiten en daarmee de drukte aan de bar. Met het aantal leden dat zich nu heeft aangemeld, kunnen vrijwel alle diensten worden ingevuld. Dank zij de inzet van de eigen leden wordt voorkomen dat de vereniging externe personeelsleden moet inhuren. Wat bestuur en kantinecommissie betreft zou dat de wereld op de kop zijn. ,,Je bent lid van een vereniging die je samen draaiend probeert te houden. Daarbij is de inzet van alle leden nodig, op welke manier dan ook.

De grootste drukte is tijdens de voorjaarscompetitie. Tijdens de wedstrijden in april en mei is op de dinsdagmiddag, woens­dagavond, donderdagavond en zaterdag barpersoneel nodig. In eerste instantie wordt die uit het reservoir van competitie­spelers gerecruteerd. Eventuele aanvulling vindt plaats uit de pool van leden die zich nu hebben aangemeld.

Een aantal leden heeft voorkeuren voor avond aangegeven en zelfs voor mensen met wie ze de bardienst willen draaien. In principe staat er maar één persoon achter de bar, maar het staat iedereen vrij om samen een dubbele dienst te draaien.


Met allerlei andere wensen wordt natuurlijk ook rekening gehouden. Een aantal van onze leden wil niet op zondag actief zijn of alleen op bepaalde tijden. De flexibiliteit van de kantinecommmissie is eindeloos, dus dat komt allemaal in orde.


Een van punt van aandacht is wel het verzoek van sommige compe­titieteams of groepen binnen de vereniging om zelf de kantine­dienst te mogen draaien. De praktijk leert dat het niet onver­standig is om zoveel mogelijk iemand in te zetten die zich uitsluitend met de kantinedienst bezig houdt. Alleen daardoor worden de zaken achter de bar af­gehandeld zoals het zou moeten.
 Het komt helaas nog te vaak voor dat - hoe te goeder trouw iedereen ook is - vergeten wordt om streepjes op de consump­tiekaart te zetten. De kans daarop wordt kleiner als er een speciale barmedewerker is.

De leden die niet gereageerd hebben, kunnen een accept-giro van 25 euro in de bus verwachten. Als mensen zich na het lezen van dit artikel alsnog opgeven, geldt dat uiteraard niet.

Ingezonden brieven
Van twee leden hebben we een ingezonden brief over de verplichte bardienst gekregen. Van Riek Klijnsma en van  Derk Brom.  Als u op de namen klikt, dan krijgt u betreffende brief in een nieuw venster op uw scherm.

Geplaatst op zondag 2 maart 2008.