15112152_nacht_1200x300.jpg

13102856 storm hek binnenkant 400Een aarden wal met bomen als windkering, opgebouwd uit de grond die van het B-veld van Voetbalvereniging Akkrum afkomstig is. Tennisvereniging Akkrum onderzoekt de mogelijkheid om langs de banen twee en drie een verhoging te realiseren, waarop laurierbomen en – struiken worden geplant. De windkering moet voorkomen dat de hekken rondom de banen opnieuw omwaaien.

Het idee kwam naar voren tijdens een bijeenkomst over de aanleg van het nieuwe kunstgrasveld van de voetbalvereniging. De werkzaamheden daarvoor starten medio mei en worden medio augustus afgerond. Tennissers in Akkrum moeten in elk geval rekening houden met de zandtransporten over de onverharde weg tussen de sportvelden en het parkeerterrein. Ook het andere werkverkeer maakt gebruikt van de weg, die ter hoogte van de kopse kant een inrit naar het B-veld krijgt.

Het afgraven van de toplaag van circa 40 centimeter van het B-veld in Akkrum levert een kleine drieduizend kuub grond op. Een klein deel ervan wordt gebruikt voor een aarden wal van 1,20 meter hoog aan de zuidwestzijde van het B-veld. Voor het grootste deel van de partij grond heeft melkveehouder Aen-Age Jongbloed belangstelling. Hij wil een sloot dempen en een deel van zijn land ophogen.

Als alle zwarte grond in de directe omgeving kan worden afgezet, blijven alleen de zandtransporten door het dorp en langs de jachthaven en camping over. De onverharde weg, die ook door beide melkveehouders wordt gebruikt, wordt tijdelijk voorzien van rijplaten. In de plannen wordt ook de pompput bij baan 3 aangesloten op een drainagebuis, die weer aan een put bij de voetbalkleedkamers wordt gekoppeld.

Voetbalvereniging Akkrum is met de gemeente Heerenveen nog in conclaaf over de precieze invulling van het nieuwe kunstgrasveld, dat een investering van een kleine vier ton vraagt. Het gebruik van rubbergranulaat op het kunstgrasveld is volgens het gemeentebestuur veilig voor de gezondheid. De mogelijkheden voor duurdere alternatieven als kruk en namaakrubber zijn ook nog onderwerp van discussie. Mogelijke geuroverlast tijdens warme dagen spelen volgens gemeentelijke medewerkers niet tot nauwelijks.

 

Foto onder: Met een nieuwe windkering hoopt Tennisvereniging Akkrum een einde te maken aan kapot gewaaide hekken als gevolg van herfst- en winterstormen.

Foto onder: De tennissers in Akkrum gingen de voetballers voor met de aanleg van kunstgras. De tennisbanen zijn voorzien van keramisch gravel.

Foto's: Noordoost.nl

 

071024531 aanleg kunsgras

Agenda

09 juni 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - eerste ronde - Balk-Akkrum
30 juni 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - tweede ronde
08 sept 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - finalerondes

240327 Logo brouns notariskantoor
 LogoKromme Knilles 1000