Ingezonden:
de 55-plussers

Wat is het toch geweldig dat er altijd weer jongelui (zelfs een 55-plusser) zijn, die zich geroepen voelen om een bestuursfunctie te vervullen. Mijn verbazing komt waarschijnlijk voort uit het ontbreken van die ambitie. Ja, vroeger als voorzitter, want delegeren was mijn sterke zijde. Sorry Bernhard, trek het je niet aan. Dat was in een ver verleden. Toen was alles anders. Voor mij nu het liefst volledige anonimiteit.


Helaas heb ik nu weer het idee dat ik in de pen moet klimmen, want ik heb destijds iets opgestart en dat wil ik graag bestendigen. Nieuwe bestuursleden hebben, ondanks hun enthousiasme het nadeel, dat zij vaak de historie of het ontstaan van gebruiken niet kennen. De activiteit 55-plus bestaat reeds vanaf 1999. Ik schreef ooit in 2001: "De 55-plusmorgen loopt als een trein, ondanks het rondje om de kerk." Nu zou ik schrijven: "Ondanks de vierkante wielen, wegens bladeren en zand op de rails."

Het loopt nog steeds zoals een trein liep in mijn jeugd. Beste verantwoordelijke bestuursleden: even een eenvoudig rekensommetje. Wij hebben drie banen. Vier spelers per baan is totaal 12 spelers. De belangstelling is vaak 15, 16 en soms meer. Daar maken wij geen probleem van. Na elke game wisselen we van plaats. Elke speler zit na vier games op de bank. 
Soms zitten we met 2 spelers op de bank. Het aantal 55-plussers zal in de toekomst alleen maar groter worden.

Bootjesmensen onder de 55-plussers in de rest van Nederland, die ook een balletje willen slaan, hebben Friesland ontdekt als een aaneengesloten watersportgebied met een verbinding naar het IJsselmeer en de Wadden en waar men nog in betrekkelijke rust kan recreëren. Een vergelijkbare woning aan het water in de rest van Nederland is vaak onbetaalbaar. Deze mensen zullen zich ook in Akkrum vestigen. Bij de tennisbond bestaat het ledental nu al uit meer dan 60 procent veteranen. Vele tennisverenigingen, zoals Franeker, hebben een speciaal ouderenbeleid ontwikkeld.

Natuurlijk is het belangrijk om aandacht te schenken aan de jeugd, maar in het algemeen kunnen we hen niet voor de vereniging behouden. Via studie en beroep vertrekken ze naar elders. Niet de jeugd maar de 55-plussers zorgen voor de uitbreiding van het ledenbestand van onze vereniging. Via die uitbreiding kunnen wij de lang gekoesterde wens van een winterharde baan realiseren.

Hopelijk wil het bestuur ons na mijn pleidooi weer de volledige beschikking geven over de derde baan op maandagmorgen.

Cor ten Kate