Rapport Adviescommissie Renovatie Tennisbanen

inleiding | aanpak | onderzoek | baansoorten | kosten | wintertennis | contributie | advies | samenvatting

Overgenomen van:  http://www.mltcready.nl/index.htm

1.        Inleiding

Tijdens de Voorjaarsvergadering van 22 maart 2004 heeft de Algemene ledenvergadering zich uitgesproken, dat in geval van renovatie van de huidige gravelbanen, nadrukkelijk een andere baansoort in overweging moet worden genomen.

Hiertoe heeft het Bestuur een Adviescommissie Renovatie Tennisbanen ingesteld met als doel:

De samenstelling van de commissie bestaat uit een vertegenwoordiging van de verschillende groepen van leden binnen Ready: jeugd, senioren, competitiespelers, recreanten en Stennis. De leden van de commissie zijn: Mw. Marijke Terpstra en de heren Hans van den Dijssel, Clement van Gerwen, Ingo Herriger, Bastiaan de Jong*, Frans Rulkens en Cees de Wit.

De commissie heeft de opdracht aanvaard met de opmerking dat ten aanzien van de kosten van renovatie niet anders dan in algemene zin en oppervlakkig zal worden geadviseerd.

Nadere toelichting van de voorzitter ten aanzien van het punt contributie leert dat hier bedoeld is de ervaring bij andere tennisverenigingen; hoe leden reageren op een verhoging van contributie in soortgelijke situaties.

Waar in dit verband gesproken wordt over leden, worden daaronder begrepen de leden van M.L.T.C. Ready en van M.S.T.V. Stennis*.


2.  Plan van Aanpak

De commissie heeft zich een beeld gevormd van de bestaande baansoorten in Nederland aan de hand van:  

Op basis hiervan heeft de commissie besloten enkele baansoorten in de praktijk te testen. Het betroffen tennisparken met de baansoorten: Canada Tenn te Born,  FrenchCourt te Echt en Etten- Leur, Kunstgras te Gronsveld en Meerssen, Recaflex-B te Schijndel, Tennisforce te Heythuysen en EasiClay te Brouwershaven.

Op basis van een vooraf opgesteld enquêteformulier zijn de opgedane ervaringen op de baansoort gewaardeerd. Daarnaast hebben de leden bij (bestuurs)leden van de betreffende vereniging vragen gesteld over de ervaringen van de club en leden ten aanzien van de effecten van verlenging van het tennisseizoen. De uitkomsten hiervan zijn plenair in vergadering besproken, waarbij gekomen is tot een eensluidend commissiestandpunt .

De opgedane theoretische kennis en praktische ervaring heeft de commissie in een viertal vergaderingen gebracht tot een unaniem advies aan het bestuur, dat onderstaand wordt weergegeven.

  3.      Onderzoek op welke termijn renovatie van de banen noodzakelijk is

De adviescommissie heeft de KNLTB verzocht een onderzoek te doen naar de kwaliteit van de banen. De bevindingen van de KNLTB (juni 2004) zijn verwoord in een verslag, dat overhandigd is aan het bestuur.

De bevindingen geven in het algemeen aan dat de toplaag van alle banen vette plekken vertonen en zijn dichtgeslibd. Hierdoor is sprake van slechte waterdoorlatendheid. De waterdoorlatendheid van de onderbouw van alle banen (lava, zand en drainage) is goed te noemen.

Toch is er verschil tussen de banen 1, 2 en 3 en de overige banen. De gravel van de banen 1, 2 en 3 is slecht en derhalve wordt geadviseerd deze af te voeren. De gravel van de overige banen is her te gebruiken.

De slechte kwaliteit van de gravel op de banen 1,2 en 3 is voor de KNLTB dan ook reden om voor deze banen toplaagrenovatie te adviseren.

De commissie adviseert het bestuur daarom de banen 1, 2 en 3 per direct te laten renoveren. In het onderstaande wordt nader ingegaan op de baansoort waar de voorkeur naar uitgaat.

Daarnaast is het aan te bevelen een besluit te nemen over de banen 4 t/m 10. Het is aan te bevelen, nu of in de toekomst eenzelfde baansoort voor het gehele park te realiseren. Dit vanwege het feit dat het niet prettig is om op wisselende ondergronden te spelen, o.a. tijdens toernooien en competitie.  

Voor zover de financiële situatie dit zou toelaten, lijkt een renovatie op dit moment van alle banen een goede optie. Voor zover dat nu niet kan, beveelt de commissie aan een beleid uit te zetten welke erop is gericht op eenzelfde baansoort in de toekomst.

Voor zover dit zou betekenen dat het park tijdelijk verschillende baansoorten heeft, adviseert de commissie de tijd, tot realisatie van dezelfde  baansoort voor alle banen, zo kort mogelijk te houden. Het is in zo’n tussenfase te prefereren om de banen 4 t/m 10 met minimale kosten ( redelijk ) bespeelbaar te houden. In het rapport van de KNLTB wordt hiervoor een mogelijkheid aangedragen.

4.        Onderzoek naar welke baansoort de voorkeur uitgaat.

De keuze voor een bepaalde baansoort in het advies is gebaseerd op onderstaande uitgangspunten, in volgorde van belangrijkheid:  

·         De speeleigenschappen van de nieuwe baansoort moeten  de speeleigenschappen van gravel benaderen.

·         Minder onderhoud te hoeven plegen in de toekomst.

·         Meer speeluren, w.o. gedurende de wintermaanden door kunnen tennissen.

·         Vermindering van kosten

Daarnaast heeft de commissie alleen die baansoorten onderzocht welke voldoen aan de voorwaarden van de KNLTB.

A. Bestaande baansoorten.

In Nederland liggen op dit moment 10.500  buitentennisbanen. Onderverdeeld in 6200 gravelbanen, 2600 kunstgras en 1700 overige banen. Onder de overige banen bevinden zich onder meer; Mateco/Betonbanen (450), Tennisgroen (100), Canada Tenn (200), French Court (600), Tennisforce (30), EasiClay (4) en Smashcourt (-).

Het spelen op hardcourtbanen belast spieren en gewrichten sterker dan andere baansoorten. Voor de groep senioren-plus is dit extra belastend. Omdat binnen de vereniging een grote groep senioren-plus tennis speelt, adviseert de commissie niet over te gaan tot hardcourtbanen en heeft daar dan ook geen onderzoek naar gedaan.

De meeste tennissers beschouwen de gravelbaan nog steeds als de meest plezierige baansoort. Een nadeel is dat de gravelbanen slechts een beperkte periode per jaar bespeelbaar zijn. Een ander nadeel van gravelbanen is, dat het veel onderhoud vereist om de banen in goede conditie te houden. Dit soort banen dienen voor het begin van elk speelseizoen speelklaar te worden gemaakt. Aangezien er steeds minder vrijwilligers te vinden zijn in het algemeen, maar ook voor het verrichten van onderhoudswerkzaamheden, komt bij veel verenigingen de gedachte op of er een geschikt alternatief is voor de traditionele gravelbanen. Op dit moment zijn er geschikte alternatieven voor de traditionele gravelbanen, welke qua speeleigenschappen het gravel (zeer) dicht benaderen. Dit zijn o.a. Canada Tenn, French Court, Recaflex-B, Smash Court, Tennisforce, Tennisgroen en EasiClay. Onderstaand worden deze baansoorten beschreven. Tevens is ook het Kunstgras opgenomen. Weliswaar wijkt deze baansoort qua speeleigenschappen af van gravel, toch is het in de voorbije periode een belangrijk alternatief voor gravel gebleken. Zo zijn in het recente verleden nogal wat verenigingen/gemeenten in de directe omgeving van Maastricht overgegaan tot de aanleg van kunstgrasbanen.


B. Eigenschappen van de Baansoorten


C. Kenmerken van de baansoorten ( ervaren door leden van de commissie)

Voor de commissie was de informatie over de baansoorten Canada Tenn, French Court, Tennisforce, Kunstgras en EasiClay voldoende reden om met eigen tennisschoenen te willen ervaren welke de speeleigenschappen daarvan zijn.

Aan de hand van onderstaande cheque-list werd per spelend commissielid per baan een inventarisatie gemaakt. Na onderling overleg heeft de commissie een eenduidig beoordeling per baansoort gegeven.  

Baansoort

Tennisforce

Kunstgras

Kunstgras

Canada Tenn

French Court

Easiclay

Tennispark

Heythuysen

Gronsveld

Meerssen

Born

Echt

Brouwershaven

 

 

 

 

 

 

 

welk schoeisel is nodig voor deze baan ?

normale

aangepaste

aangepaste

normaal

normale

normale

op welk schoeisel is op deze baan gespeeld ?

normale

normaal

Normale

normaal

normale

normale

stabiliteit van de speler op de baan t.o.v. gravel ?

hetzelfde/beter

hetzelfde

Hetzelfde

hetzelfde

hetzelfde

hetzelfde

snelheid van de baan ( voor de bal ) t.o.v. gravel ?

hetzelfde

langzamer

langzamer

hetzelfde/sneller

langzamer

hetzelfde

hoe is de grip bij het afzetten t.o.v. gravel ?

hetzelfde

hetzelfde

hetzelfde/minder

hetzelfde

hetzelfde/minder

minder

mogelijkheid tot glijden op de baan t.o.v. gravel ?

hetzelfde

minder

Hetzelfde

hetzelfde

minder

minder

remmen op de baan t.o.v. gravel

hetzelfde

hetzelfde

hetzelfde/minder

hetzelfde

beter

beter

zijn de lijnen zichtbaar t.o.v. bij gravel?

beter

beter

Goed

beter

hetzelfde

Beter

gladheid van de lijnen bij betreden ervan

normaal

gering

Normaal

normaal

normaal

normaal

zichtbaarheid afdruk van de bal ?

goed

geen

niet goed

goed

goed

niet goed

zichtbaarheid afdruk van de bal t.o.v. gravel ?

hetzelfde

minder

Minder

hetzelfde

minder/hetzelfde

minder

wat is het totale balgedrag t.o.v. gravel ?

hetzelfde

trager

Trager

sneller

trager

Sneller

hoe is de stuit van de bal ( naar aard ) ?

gelijkmatig

gelijkmatig

gelijkmatig

gelijkmatig

minder gelijkmatig

gelijkmatig

hoe is de stuit van de bal (naar hoogte) ?

gelijk hoog

minder hoog

minder hoog

gelijk hoog

minder hoog

Hoger

rotatie bal na spinslag, t.o.v. gravel ?

hetzelfde

?

Sneller

hetzelfde

langzamer

langzamer

hoe wordt bij topspin de bal door de ondergrond
doorgegeven t.o.v. gravel ?

hetzelfde/beter

minder

Hetzelfde

hetzelfde

minder

minder/hetzelfde

hoe wordt bij slice de bal door de ondergrond
doorgegeven t.o.v. gravel ?

hetzelfde/goed

beter

Beter

hetzelfde

beter

meer

hoe wordt de bespeelbaarheid van de baan
in het algemeen ervaren t.o.v. gravel ?

goed

minder

Hetzelfde

hetzelfde/minder

minder

hetzelfde

ervaart speler bij het lopen een dempende
werking van de baan ?

neen

ja

Ja

neen

ja

ja

heeft de speler enige vorm van kuilvorming
op de baan ervaren ?

neen

neen

Neen

ja

neen

ja

hoe wordt een eventuele overstap naar
deze baansoort ervaren?

positief

neutraal

Neutraal

neutraal/negatief

negatief

negatief

 

 

 

 

 

 

 

Aantal Leden

6 scores

4 scores

4 scores

4 scores

6 scores

4 scores

 


Opmerkingen t.a.v. :

Canada Tenn

Het onderhoud te Born bleek in de praktijk meer aandacht nodig te hebben dan aangegeven door de leverancier.  Op plaatsen aan de base-lijn en aan het net ontstond kuilvorming dat door de leden zelf werd weggewerkt. Ingeschat wordt dat deze reparaties twee per seizoen moeten plaatsvinden

Tijdens het spelen werd een scherpe – hinderlijke - weerkaatsing van het licht ervaren op de baan.

Het park oogt door de vaal/groene kleur van de gravel niet prettig.

 

FrenchCourt

Bal soms niet voorspelbaar, m.n. bij slice. De bal “plopt “ op de baan. Bij topspin valt bal dood. Opgemerkt moet worden dat de banen in Echt, welke zijn uitgeprobeerd, slechts enkele maanden geleden waren aangelegd.

Hiertoe is nog eens gespeeld op banen in Etten Leur die aangelegd zijn in 1997. Het “ploppen “” was daar duidelijk minder, maar de banen lagen er verwaarloosd bij. Op dat park zijn dit jaar kunstgrasbanen aangelegd. De leden speelden veel liever op die kunstgrasbanen dan op FrenchCourt. Ook de clubkampioenschappen die op dat moment daar werden gespeeld, vonden plaats op het kunstgras.

Niet duidelijk is geworden of een te gering onderhoud oorzaak was van de slechte staat van de banen, maar de mat, waarin de gravel ligt, was niet meer te zien, ook niet na enig schrapwerk met de schoenen. De banen waren verdicht en bij regenweer bleef het water lang op de banen staan. Ergo, daar geen reclame voor FrenchCourt.  

  

Tennisforce

Bij zache winters kan het gehele jaar door worden getennist, ook met sneeuw. Door gewenste beregening groter verbruik water.

95% van de leden van Heythuysen is enthousiast over de banen.

De leden van de adviescommissie ervoeren dat de speeleigenschappen van deze baansoort dat van gravel heel dicht benaderde. Als speler voelde men direct een vertrouwdheid met de baan, terwijl het gedrag van de bal bij de slagenwisselingen niet anders werd ervaren dan op gravel.  

  

Kunstgras

Baaneigenschap verandert met hoeveelheid zand dat er op ligt. Meer zand, betekent een snellere baan.

Het spelen op deze baansoort werd als heel anders ervaren dan het spelen op gravel. Na enige tijd op de baan gestaan te hebben, bleek dat er redelijk kon worden getennist.

  

EasiClay

De KNLTB heeft nog geen informatie over deze baansoort. Onderstaande informatie zijn de opgedane ervaringen bij het bezoek in Brouwershaven door de commissie.

Opvallend was dat op sommige plaatsen boven-op de mat wel –een weinig– kunstgravel lag, en op andere plaatsen niet. Gevraagd naar de reden daarvan was dat de baan te glad zou worden als over de gehele baan – boven de gaatjes uit – kunstgravel zou liggen. In de bestaande situatie bleek dat je op sommige plaatsen goed kon glijden, maar dat de glijbeweging dan plotsklaps werd afgebroken omdat ter plekke geen gravel lag.  

5.  Kosten van renovatie

De commissie geeft een advies over speeleigenschappen van baansoorten en niet over te nemen beslissingen op financieel terrein. Voor een indicatie voor bestuur en leden heeft de commissie zich wel georiënteerd over de kosten die gemoeid zijn bij renovatie naar een nieuwe baansoort. Deze worden gegeven voor de baansoorten Gravel, EasiClay, FrenchCourt, Kunstgras LSR en Tennisforce.

Kosten van renovatie zijn niet eenmalig. Met de keuze voor een nieuwe baansoort wordt impliciet ook gelijk een keuze gemaakt voor aard en omvang van het onderhoud in de toekomst. Het onderhoud is baansoort-gerelateerd. Daarnaast bepaalt de levensduur van een baansoort de afschrijvingskosten. Een hoog investeringsbedrag kan daardoor resulteren in geringe kosten in afschrijving en onderhoud en andersom een kan een laag investeringsbedrag leiden tot hoge kosten in afschrijving en onderhoud. Hiertoe is het aan te bevelen de jaarlijkse totaalkosten van de baansoorten te vergelijken

In het overzicht zijn naast de kosten aangegeven het aantal weken dat per jaar op de baansoorten kan worden gespeeld.

Opgemerkt wordt dat de kosten voor baanonderhoud zijn gebaseerd op de officiële gegevens van de KNLTB. In de praktijk blijkt dat  verenigingen verschillende invullingen te geven voor het onderhoud. Bij Ready blijken de onderhoudskosten in de praktijk aanzienlijk minder te zijn.

Voor zover de renovatie niet of niet volledig kan worden gehaald uit de reserveringen, dan zal nog rekening moeten worden gehouden met een jaarlijks bedrag aan rente jaarlijks moet worden toegevoegd aan de post totale kosten per jaar.

Overzicht van de belangrijkste baansoorten



 6.  Aspecten van de openstelling van het park in de winter t.a.v. :

a.   Lasten

Rekening moet worden gehouden met hogere kosten voor energiegebruik. De lampen zullen ’s avonds eerder aangaan. In de winter is ongeveer 4 uur licht nodig per baan.

Daarnaast kunnen de banen ook opbrengsten genereren. De banen kunnen verhuurd worden aan bedrijven en particulieren. Voor de eigen leden kan een regeling worden getroffen om in de winter te kunnen spelen. Voor bedrijven kan het financieel aantrekkelijk zijn om wintertennis  aan te bieden aan de eigen werknemers.

Er kunnen mogelijk ook wintertrainingen worden aangeboden

b.   Ledental

Bij de verenigingen waar de banen reeds voor de vorige winter zijn aangelegd, is het gebruik in de winter niet groot. Er worden daar voor de leden geen kosten in rekening gebracht. Een uitzondering vormt Heythuysen.  waar meer dan 100 leden van andere tennisverenigingen zich hebben aangemeld voor een winterlidmaatschap van 50 euro. Uiteindelijk heeft de vereniging 75 tennissers toegestaan deel te nemen.

c.   Veiligheid rond het park.

Er is op dit moment geen sprake van een veilige situatie rond het park. Er wordt onder meer ingebroken in auto’s van leden. De indruk is niet dat dit in de winterperiode beter zal zijn.

Het heeft geen voorkeur om het park zonder beheer/toezicht open te stellen. De vraag is dan wie het park opent en/of sluit. Bij de verenigingen die wintertennis aanbieden wordt daar verschillend mee omgegaan. Dit varieert van: een sleutel voor poort en kleedkamers/toiletten voor iedere wintertennisser ( met borg ), tot een sleutel die ter beschikking ligt op een centraal punt. Degene die de sleutel nodig heeft haalt de sleutel en brengt deze daarna weer terug. Een andere variant is dat de leden van de barcommissie een sleutel hebben en dat geïnteresseerden  bij een van hen terecht kunnen.

d.   Kleedkamers

Op momenten dat kan worden getennist op het park, zal ook gebruik moeten kunnen worden gemaakt van zowel de kleedkamers als van de toiletten. Omdat de bar in de winterperiode in het algemeen niet bemand zal zijn, dienen de kleedkamers en toiletten inbraakvrij te kunnen worden afgesloten van de bar. Een afzonderlijke ingang is wenselijk.

e.    Kantine

De verwachting is dat, bij een bezetting van drie banen, het niet rendabel is om de bar open te houden op de wijze waarop dat in de zomer gebeurt. Mogelijk dat inschrijving voor speeluren vooraf kenbaar kan worden gemaakt, zodat de kantinefaciliteit daarop kan inspelen. In bijzondere gevallen zal dat wel kunnen wanneer bv. een evenement wordt georganiseerd. Het plaatsen van een automaat kan eventueel een mogelijkheid zijn.  


7.        Bereidheid van leden een hogere contributie te willen betalen.

De verenigingen die de commissie heeft bezocht hebben de leden de mogelijkheid geboden om in de winter buiten te kunnen tennissen, zonder daarvoor een financiële bijdrage/verhoging contributie te verlangen. Heythuyzen heeft daarnaast externen de kans gegeven in de winter gebruik te maken van de banen. Het is juist bij die vereniging dat de belangstelling groot is.

Bij de overige verenigingen wordt door een beperkte groep  (bezetting 5-10 spelers) vaste leden in de winter doorgetennist. In het algemeen wordt opgemerkt dat de belangstelling terugloopt na het eerste jaar van invoering .

Om wintertennis binnen de vereniging te promoten lijkt een verhoging van de contributie in het eerste jaar dat kan worden doorgetennist niet aan te bevelen.

Ongeacht voor welke baansoort wordt gekozen zal renovatie van de bestaande banen aan de orde zijn, ook bij een keuze voor gravelbanen. De kosten die daar dan mee gemoeid zijn kunnen op zichzelf al reden zijn voor verhoging van de contributie, los van de mogelijkheid om in de winter te kunnen tennissen.  

(Red. eind februari 2005 is een enquête naar de leden verstuurd. In deze enquête is gevraagd naar de bereidheid van de leden om 20 euro meer te betalen voor het hele jaar tennissen.)

8.        Aanpassing van het lidmaatschap.

Voor zover dit financieel haalbaar is, wordt op grond van bovenstaande geadviseerd de leden in een ongedwongen situatie te laten wennen aan het idee van wintertennis en in het eerste jaar geen verandering aan te brengen in het lidmaatschap.

Indien gekozen wordt voor een verhoging van de contributie is de commissie er voorstander van om de verhoging te laten gelden voor alle leden omdat ook alle leden de gelegenheid wordt geboden gebruik te maken van de ( nieuwe ) faciliteiten.  

9.  Advies aan het Bestuur

Het maken van keuzes in een zich nog ontwikkelende markt is lastig. Wordt gekozen voor een baansoort die zich gedurende een langere periode bewezen heeft, dan wordt er minder risico gelopen dan met een minder bekende baansoort. Wordt gekozen voor een bekende baansoort, dan wordt het risico gelopen een nieuwere baansoort te missen die  inmiddels verder uitontwikkeld is en die meer tegemoet komt/kan komen aan de gewenste speeleigenschappen.

De ervaringen van de commissieleden op de verschillende baansoorten heeft geleerd dat de speeleigenschappen van Tennisforce het best overeenkomen met de eigenschappen van Gravel. Vanuit speltechnisch oogpunt adviseert de commissie  dan ook over te gaan op Tennisforce als vervanger van Gravel, met op de tweede plaats de keuze voor Kunstgras.

In het advies is geen rekening gehouden met de financiële kant van de zaak. Wel is in hoofdstuk 5 aangegeven wat de kosten voor aanleg, afschrijving en onderhoud zijn. De bedragen daarin zijn niet allemaal gebaseerd op recente offertes, maar zijn wel reële gegevens.

Naast de overeenkomsten met gravel hebben de aspecten: lange levensduur van de kunststofondergrond, de dempende werking van de baan en de regelmatige stuit van de bal bij de commissie de doorslag gegeven. Het meer sproeien ten opzichte van gravel zal voor Ready geen hogere kosten betekenen omdat het water zelf wordt opgepompt.

Tegen de achtergrond van het aantal inmiddels aangelegde banen binnen Nederland is het een niet direct voor de hand liggende keus. In Nederland worden gravelbanen veelal vervangen door FrenchCourt of kunstgras. De investeringskosten daarvan zijn lager, maar de naar verhouding snelle slijtage van deze banen zorgt voor grotere jaarlijkse onderhoudskosten.

Het kiezen voor een andere baansoort dan gravel betekent op het park een verschil van baansoorten. Het bestaan van twee verschillende baansoorten tijdelijk op een park, blijkt in de praktijk niet te leiden tot grote problemen, wel wordt dit in het algemeen niet als wenselijk ervaren. Hierop zal van invloed zijn of de baansoorten veel afwijken en of ja of neen met hetzelfde schoeisel kan worden getennist Het spelen op gravel en Tennisforce  kan met hetzelfde schoeisel.

De huidige afmetingen van de banen voldoen niet aan de reglementaire afmetingen. Voorafgaande aan de renovatie adviseert de commissie dispensatie aan te vragen bij de KNLTB. Dit dient tevens te worden afgestemd met ISA Sport. Dat is het instituut voor sportaccommodaties dat controleert of alle onderdelen van de aan te leggen tennisbanen voldoen aan de NOC*NSF  normen in de reglementen van de KNLTB.