header-tennesracket-jongeren.jpg

15082756 Tennisbaan onder water met racket en ballenTennisvereniging Akkrum pakt de regelmatige wateroverlast op de banen aan met een extra intensieve grootonderhoudsbeurt. Dat gebeurt tijdens het reguliere onderhoud in het voorjaar van 2021. De club moet daartoe drie toegangspoorten verbreden. De grote machines, die voor dat werk nodig zijn, kunnen anders de baan niet op. Niet alleen moet het toegangshek van het complex zelf worden vergroot, maar ook de poort en het hek naar de banen.

De Antea Groep, die onder de naam Oranjewoud de Pro-Visionbanen in 2008 aanlegde, verwacht dat met de operatie een extra levensduur van vier tot vijf jaar wordt bereikt. De verbetering van de waterdoorlaatbaarheid van de banen kost de vereniging niets extra. De kosten voor verbreding van de hekken wordt betaald uit een besparing op het onderhoud, die werd bereikt omdat deze zomer als gevolg van de corona-pandemie minder werd gespeeld.

Volgens de onderhoudsdienst van de Antea Groep, die de mat heeft onderzocht, ligt de oorzaak van de wateroverlast waarschijnlijk in het dichtslibben van de mat. In de loop van de jaren is het keramische gravel op de mat door verpulvering of slijten steeds fijner geworden. De kleine deeltjes zakken dan naar de fundering, die uit onder andere lavasteen bestaat.

Drainage
Het doorspuiten van de drainage onder de drie banen wordt ook onderzocht. In dat geval moeten er duizenden gaatjes in het tapijt worden geprikt. De fabruikant heeft daarvoor een speciale machine ontwikkeld. De perforatiegaten zorgen ervoor dat het regenwater vlot zakt.

Voor het onderhoud van de banen heeft Tennisvereniging Akkrum in 2020 veel minder geraamd dan in 2018 en 2019. Reden is dat de baanveegploeg, die elke twee weken aantreedt, vlak voor de eerste coronapauze de banen in goede conditie had gebracht. Doordat vanwege het coronavirus niet of nauwelijks werd gespeeld en de banen goed waren onderhouden, besloot het bestuur het reguliere onderhoud van de Antea Groep in het voorjaar van 2020 over te slaan. ,,De banen lagen er prima bij en groot onderhoud zou niet of nauwelijks wat toevoegen’’, aldus de verklaring.

Foto/video: Noordoost.nl

Met de onderhoudsploeg die elke twee weken aan de slag gaat, is de vereniging goed bezig.
Wel zijn er problemen met het op tijd verwijderen van mos en als. Daarvoor zoekt de club nog
een of twee mensen. Op de foto oud-onderhoudscommissaris Fred Zondervan op 27 mei 2018
tijdens het tweewekelijks onderhoud.

Agenda

09 juni 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - eerste ronde - Balk-Akkrum
30 juni 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - tweede ronde
08 sept 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - finalerondes

240327 Logo brouns notariskantoor
 LogoKromme Knilles 1000