16040252_ballenstapel_1200x300.jpg

211010 Akkrum padelbanen plattegrondTennisvereniging Akkrum onderzoekt de mogelijkheid om twee padelbanen aan te leggen. De interesse in de racketsport – een mengvorm van tennis en squash - is groot. Al een paar jaar is padel de snelst groeiende sport van Nederland. Het bestuur is inmiddels bezig met een verkenning. Als de plannen doorgaan, dan heeft Tennis- en Padelvereniging Akkrum zo’n 65 nieuwe padelleden nodig om de exploitatie rond te krijgen.

Niet alleen leden van de tennisclub maar ook voetballers, kaatsers, volleyballers en andere sporters kunnen straks lid van de padelclub in Akkrum worden. Het bestuur denkt ook aan combi-lidmaatschappen met sportverenigingen en tennisclubs in de regio. Doel is om een padelcompetitie op te zetten en toernooien voor de regio te organiseren. Om die reden zijn ook twee banen nodig, want “één is geen’’, aldus de landelijke tennisbond KNLTB, waarvan een adviseur inmiddels in Akkrum langs is geweest.

De aanleg van twee padelbanen vergt een investering van 140.000 euro. ,,Dat is in grut bedrach, mar we kinne ferskate subsydzjes krije’’, aldus voorzitter Rikus Rudolphi. De gemeente Heerenveen ziet mogelijkheden om een substantiële subsidie toe te zeggen. Uit de subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) komt naar verwachting 20 procent, zo’n 28.000 euro. Ook andere fondsen worden aangeboord. Tennisvereniging Akkrum beoogt een eigeninvestering van 90.000 tot 100.000 euro. Het geld daarvoor kan bij het Sportstimuleringsfonds tegen een rente van 1,9 procent worden geleend. Zelfwerkzaamheid kan de kosten omlaag brengen.

De investering in de padelbanen mag niet voor rekening van de bijna 190 leden van de tennisvereniging komen, vertelt penningmeester Geert Couperus. De nieuwe padelleden moeten de benodigde investering zelf opbrengen. De komst zorgt voor meer reuring op het tenniscomplex, is de verwachting, en daarmee ook hogere baromzetten. Samen met het lidmaatschapsgeld moet het mogelijk zijn om de jaarlijkse exploitatiekosten van een kleine 12.000 euro op te hoesten.

Een commissie van de vereniging werkt de plannen de komende maanden verder uit. De padelbanen zijn voorlopig achter de banen 1 en 2 gesitueerd. Een aanvraag om het bestemmingsplan te wijzigen ligt bij de gemeente Heerenveen. De bestemming “bos” moet in “sport” worden gewijzigd.

De van oorsprong Mexicaanse sport wordt in de regel met vier personen in een padelkooi van 10 x 20 meter met deels glazen wanden gespeeld. Volgens de officiële regels is een uitloop van twee meter buiten de kooi nodig, omdat een bal daar vandaan weer terug in het veld van de tegenpartij mag worden geslagen. Voorbeelden daarvan zijn in de Spaanse padelcompetitie op filmpjes op internet volop te zien. De padelbal is iets lichter dan een tennisbal, terwijl het racket van grafiet, carbon of fiber is gemaakt en een ongelimiteerd aantal gaten heeft, alsmede een koord om het racket aan de pols vast te maken.

Meer informatie over padel vind je op deze link.

De KNLTB-padelsite vind je op deze link

Bij de illustratie:

De blauwe padelbanen zijn alvast naast de banen 1 en 2 van Tennisvereniging Akkrum ingetekend. Onderzocht wordt of de komst ervan haalbaar is.

Foto plattegrond: Google; bewerking Tennisvereniging Akkrum

Agenda

09 juni 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - eerste ronde - Balk-Akkrum
30 juni 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - tweede ronde
08 sept 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - finalerondes

240327 Logo brouns notariskantoor
 LogoKromme Knilles 1000