16040251_Rackets_in_tas_1200x300.jpg

191016 Verwijderen algengroeiDe banen van Tennisvereniging Akkrum zijn in 2008 aangelegd en kunnen naar verwachting zeker nog vijf jaar of langer mee. Dank zij de inzet van de onderhoudsploeg liggen de Pro Vision-banen er strak bij. De ploeg komt elke twee weken in actie voor onderhoud. Mensen die een potje tennis spelen, worden geacht na afloop van elke partij de banen volgens schema te vegen.

Baan vegen
Na afloop van een lekker potje tennis zijn leden van Tennisvereniging Akkrum verplicht om de banen te vegen. Het baanreglement schrijft dat voor. Als het keramisch gravel aan de natte kant is, heeft vegen geen effect en hoeft er niet met het net gesleept te worden.

In een rondje slepen
De beste manier is om in een rondje te slepen. Je begint dan aan de buitenkant van de baan en gaat in rondjes naar het midden van de baan. Je verdeelt het keramisch gravel dan weer netjes over de baan. Dit doe je alleen als het droog is na de training of wedstrijd. Zodra het regent of als er plassen op de baan liggen: niet slepen!

Wintermaanden
Ook in de wintermaanden moet er gewoon volgens het sleepschema, dat bij de ingang van baan 1 is opgehangen, worden gesleept.

Onderhoudsploeg
De baanonderhoudsploeg van Tennisvereniging Akkrum komt het hele jaar door frequent in actie. Elke twee weken vegen en borstelen de leden ervan het Pro Vision-court, dat uit een kunstgrasmat met daarop een laag keramisch gravel bestaat.

Dagelijks – door de leden:
- Verwijderen verontreinigingen
- Handmatig slepen
- Per baan een fijnmazig sleepnet gebruiken

Wekelijks – door de leden en de ploeg:
- Lijnen vegen
- Egaal en los houden infill doorborstelen

De onderhoudsploeg vult het keramisch gravel – het zogeten infill-materiaal - plaatselijk aan.

In de wintermaanden moeten de banen goed worden bijgehouden omdat er anders alg en mos op de banen groeit. De baanveegploeg maakt het gravel met borstel los om die algen- en mosgroei te keren.

Nooit slepen als de banen nat zijn
Voor de baansoort in Akkrum – en ook gravel bijvoorbeeld – geldt dat je de banen nooit moet slepen als ze nat zijn. Als je met een sleepnet over de natte banen gaat, dan veeg je met het keramisch gravel de baan dicht. Hier wordt de waterdoorlaatbaarheid van de tennisbaan nog slechter van. Op de baansoort in Akkrum is het minder erg dan op gravel, maar dan wordt er heel veel van het infill-materiaal meegenomen. Het materiaal is ongevoelig voor vorst en het breekt of verpulvert niet. Het zorgt er juist voor dat de tennisbaan niet stuift bij droog weer, datgene is wel het geval op een gravel tennisbaan. Als je dit infill-materiaal meeneemt wordt de baan dus kaal.

Lees ook:
- Baanveegploeg kan wel versterking gebruiken
- Baanonderhoud voor de baanveegploeg

Bron: Onderhoud Smash Court tennisbanen


- Baanonderhoudsman Fred Zondervan op de trekker.
 

Sinds 2016 gebruikt Tennisvereniging Akkrum aluminium sleepnetten met een kort net in plaats van langere netten met een houten egalisatiebalk.16122852 Aluminimium sleepnetten 400

Agenda

09 juni 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - eerste ronde - Balk-Akkrum
30 juni 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - tweede ronde
08 sept 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - finalerondes

240327 Logo brouns notariskantoor
 LogoKromme Knilles 1000