header-zonnepanelen.jpg

140425aaZonnecentrale TV Akkrum geplaatst 400Nieuwe ledlampen en een nieuwe zuinige afwasmachine. De energiemaatregelen van Tennisvereniging Akkrum helpen een handje om de kosten te drukken. Bovendien verdient de club met stroom uit zonnepanelen. Ook is de waterdruk in de douches weer op peil. Een reeks berichten van het energiefront.

Buitenverlichting naar led
De buitenlichten aan het clubgebouw van Tennisvereniging Akkrum worden vervangen door ledlampen. Momenteel hangen er twee halogeenlampen, die veel meer energie dan de nieuwe ledlampen verbruiken. De oude lampen werken bovendien niet meer naar behoren, vertelt bestuurslid Niel van der Veen. ,,Ze springen ook tijdens daglicht aan en dat is dan nogal een verspilling van energie.''

Waterdruk douches weer op peil
De waterdruk van de douches is door De Boer Installaties in Akkrum opgelost. Fèrens de Boer heeft de leidingen vanaf de boiler nagelopen. De mengkleppen voor de hoeveelheden warm en koud water zijn schoongemaakt. In de leiding zat de nodige aanslag. De sproeikoppen van de douche zelf zijn ontkalkt, maar daar zat het probleem niet.

Stroomopbrengst
Met het terugleveren van stroom heeft Tennisvereniging Akkrum in 2022 1.500 euro in het laatje gekregen. Voor de stroom die de vereniging teruglevert, betaalt de leverancier hetzelfde tarief als voor de stroom die wordt afgenomen. Het gaat om 40 cent per Kwh. De zonnepanelen zelf waren eerder al terugverdiend..

Afwasmachine
Een nieuwe afwasmachine – bijpassend bij de stalen look van de koelkast ernaast – doet voortaan de afwasjes voor Tennisvereniging Akkrum. Het oude exemplaar was kaduuk en kon door de vrijwilligers niet worden gemaakt. Het apparaat leek water niet af te voeren. Gezien de hoge leeftijd van het oude apparaat en het relatief hoge jaarlijkse stroomverbruik kan het nieuwe apparaat binnen een paar jaar worden terugverdiend.

Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Agenda

09 juni 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - eerste ronde - Balk-Akkrum
30 juni 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - tweede ronde
08 sept 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - finalerondes

240327 Logo brouns notariskantoor
 LogoKromme Knilles 1000