header-toss.jpg

240201 TVA AtoomklokTwee bijzondere uurwerken heeft Tennisvereniging Akkrum. De beide klokken met witte wijzerplaat, zwarte cijfers en wijzers geeft de juiste tijd aan en loopt met alle signaal- en atoomklokken in heel West-Europa gelijk. Eentje hangt in de kantine, de andere buiten op het terras. Een hele verbetering ten opzichte van de andere dozijn uurwerken, die er eerder hingen en soms dagen en weken naast de precieze tijd zaten of zelfs stilstonden.

Bestuurslid Herman Stokman is verantwoordelijk voor de diepte-investering in de nieuwe aanwinst. Zijn technische interesse bracht hem op het idee. De signaalklokken voor particulieren zijn al sinds jaren tachtig op de markt en steeds goedkoper geworden. Ze werken op batterijen en dat is een nadeel: als de stroom op is, staat de tijd stil.

Het radiosignaal voor de klokken op de tennisbaan in Akkrum komt uit het West-Duitse Mainflingen, vlakbij Frankfurt am Main. In de kelder van het zendgebouw in Mainflingen staat een kwartsklok, die gelijk wordt gezet aan de hand van astronomische gegevens. Overdag reikt het signaal tot 1.900 kilometer rondom Mainflingen. ’s Nachts komt het signaal tot 2.100 kilometer ver. Slecht weer kan van invloed zijn op de ontvangst. Klokken die het signaal ontvangen moeten niet te dicht bij andere apparaten staan, want die kunnen storen.

De tijdzender met een reeks hoge antennes is sinds 1 september 1970 constant in de lucht en heeft net als alle andere stations een eigen naam: DCF77. De D staat voor Duitsland, C voor langegolf, F voor Frankfurt am Main, waar Mainflingen vlakbij ligt. 77 verwijst naar de zendfrequentie: 77,5 kHz.

Rond 1840 kreeg een klok voor het eerst een signaal krijgt over een kabel. De centrale moederklok, dan nog een penduleklok met een slinger, genereerde elke minuut een stroomstootje dat via de kabels bij de slaafklokken terecht kwam. De wijzer van de slaafklok gaat door dat stroomstootje een minuut verder. Moeder- en slaafklok geven dezelfde tijd.

In het zendstation in Mainflingen staan drie atoomklokken. Hun gezamenlijke berekening wordt omgezet in een code die met hoge antennes wordt uitgezonden. Om te controleren of de klokken in Mainflingen gelijk lopen met de officiële klok in Braunschweig is er een constante controle tussen beide locaties.

Bron: Etectera.plus

 

 

Agenda

09 juni 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - eerste ronde - Balk-Akkrum
30 juni 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - tweede ronde
08 sept 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - finalerondes

240327 Logo brouns notariskantoor
 LogoKromme Knilles 1000