header-zonnepanelen.jpg

000402ai JanVrielinkmetpenningmeesterBreakpointklaarmaken 400Na twaalf, soms heel zware jaren tegen kanker te hebben gevochten, is oud-voorzitter Jan Vrielink woensdagavond 1 maart 2017 op 62-jarige leeftijd overleden. Samen met echtgenote Alie stond hij regelmatig op de banen van Tennisvereniging  Akkrum. De kinderen Roan, Jelte en Mirle speelden ook mee of kwamen regelmatig kijken.

 

Als voorzitter van Tennisvereniging Akkrum was hij van 2007 tot de ledenvergadering van 2014 actief. Hij deed het werk met enthousiasme, maar kwam de laatste jaren steeds minder op de baan. Zijn ene knie was vervangen en de tweede was het jaar na zijn afscheid als voorzitter aan de beurt. ,,Dan ben ik in ieder geval langere tijd uit de running als het om actief tennissen gaat. Ik ervaar dat ik als voorzitter moeilijker in beeld krijg met wat er leeft en speelt in de vereniging. Een actief lid, die de functie wil uitoefenen, is daarom mijn inziens beter.´´

Jan Vrielink stond tot op dit moment nog steeds op de ledenlijst van Tennisvereniging Akkrum. Met als notitie ‘langdurige blessure’. De secretaris rekende stiekem toch op een terugkeer. Niet verwonderlijk, want toen twaalf jaar geleden darmkanker bij Jan Vrielink werd geconstateerd, kreeg hij te horen dat ie maximaal nog twee jaar had te leven. Het nieuws sloeg in als een bom. De spelers van de vaste dinsdag- en donderdagavondploeg, met wie hij ook op de zaterdag in de voorjaarscompetitie speelde, hoorden het nieuws in de kleedkamer. Op dat moment wisten ze nog niet dat ze nog jaren met hun maat zouden spelen.

Gedreven
Heel typerend was het moment dat Jan Vrielink met witte vingerhandschoenen aan de baan op kwam om een pot tennis te spelen. De chemokuren hadden zo’n grote invloed op zijn lichaam dat zijn huid erg gevoelig was geworden. Niet alleen van zijn handen maar ook van de voeten, vertelde hij. De wil om toch een balletje te slaan overwon. De backhand sloeg hij zowel met rechts als met links, spelen deed ie met vuur. Weinig woorden, maar met grote gedrevenheid.
 
''In boppeslach''
De gedrevenheid kwam ook naar voren in zijn voorzitterschap. Hij was al ziek toen hij aantrad. Steeds ging hij aan de slag, tussen de chemokuren en bestralingen door. Op zijn initiatief kwamen bestuur en alle commissies viermaal per jaar bij elkaar. ,,In boppeslach’’, zoals de niet-Fries zei. De uitwisseling van informatie zorgde voor een vereniging, die in Friesland bekend staat als ,,de gezelligste club waar altijd wel wat te beleven valt’’. Tal van activiteiten werden georganiseerd, waaronder ook het dertigjarig bestaan van de club.

Op 3 juli 2013 overlegt Jan Vrielink tijdens een toernooi met sponsor Anne Tilstra over het contract.Lid van de tennisclub werd Jan Vrielink op 24 juni 2001. Echtgenote Alie ging hem voor. Hij woonde toen al twintig jaar in Akkrum. Vanuit Maarssen verhuisde hij in 1981 naar de Leppedijk en via de Sake Visserstrijtte kwam hij uiteindelijk op De Oper in Nes. Reden voor de komst naar Friesland was zijn benoeming als hoofd van de verkoop binnendienst van veevoerfabriek UTD in Akkrum, het latere ForFarmers Hendrix. Daarna werd hij verkoopleider Rundvee Noord. Paardenvoerfabrikant Pavo in Ter Schuur nam hem later aan als verkoopleider voor de Benelux. Ondanks zijn ziekte bleef hij zijn werk tot december 2016 doen – soms zo goed en kwaad als het ging.

Jan Vrielink heeft wel gevoetbald, maar heel kort in Akkrum. Later was hij leider bij de jeugdteams van zijn jongens. Trouwe toeschouwer werd hij zowel bij Sportclub Heerenveen als Voetbalvereniging Akkrum. Iedereen kent ‘m ook als hardloper en fanatiek skiër.

Bakje koffie halen
Groot plezier hadden de competitiespelers als ze een zaterdag op pad gingen. De laatste jaren in de Overijsselse competitie. Jan Vrielink reed altijd. Zijn Citroën 5 was groot zat en hij stuurde ‘m op zijn geheel eigen wijze naar de tennisbaan van bestemming. ,,Kijk, hier links achter de bossen woont mijn broer, op de ouderlijke boerderij.’’ Kijkend op de klok reageerde een van de spelers: ,,Nou, dan kunnen we ook wel even een bakje koffie halen.’’ Het team had nog wel even tijd en voordat de anderen het in de gaten had, sloeg Jan linksaf. Even later zat de hele ploeg op de ouderlijke boerderij, bij broerlief en zijn vrouw aan de koffie. En ‘s middags kwamen zij op hun beurt kijken bij de wedstrijd van Jan.

Aan de competitie kwam een eind, aan de dinsdagse en donderdagse avonden. Als hij naar de voetbalvelden ging om de wedstrijden van Roan te bekijken, dan keek ie nog wel eens naar de tennisbanen. Een groet en een ‘Hoe is ‘t?’, een praatje. Voortaan blijft het stil.

---

Foto helemaal boven:
  2 april 2000: Voorzitter Jan Vrielink en penningmeester Henk de Jager
  vouwen de nota's voor de jaarcontributie in het clubblad BreakPoint
 
Foto daaronder:
  Op 3 juli 2013 overlegt Jan Vrielink tijdens een toernooi met sponsor
  Anne Tilstra over het contract.
 
Foto hieronder: 
 Jan Vrielink (r) met Erna Keuning in het seniorentoernooi ter gelegenheid van het
 dertigjarig bestaan van Tennisvereniging Akkrum op 29 maart 2008

080329as JanVrielinkmetErnaKeuning toernooi 30jaarTVAkkrum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Captain Jan Vrielink was maar wat trots op zijn 35+-herenteam van Tennisvereniging
Akkrum met een gigantisch grote beker, die ze zelf hadden geregeld. Daarmee vierden
ze het ongeslagen kampioenschap in de vierde klasse op de zaterdag. Van links naar
rechts Jan Vrielink, Rob Platteel, Fred Zondervan, Ruurd Kramer, Ad Nolte
en Alex de Haan.

050604aa kampioenzaterdagteam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit de Leeuwarder Courant van 6 maart 2017:

170306 Rouwadvertentie jan vrielink bestuur

170306 Rouwadvertentie jan vrielink team

 

Agenda

09 juni 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - eerste ronde - Balk-Akkrum
30 juni 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - tweede ronde
08 sept 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - finalerondes

240327 Logo brouns notariskantoor
 LogoKromme Knilles 1000