header-toss.jpg

171202 Struikplantdag lange rij aan het werk 450Alle nieuwe beplanting zit in de grondwal. Mooi op tijd. Een groot deel van de ploeg helpt vervolgens met het afsteken van het onkruid en ander opschot op de paden en in de oefenkooi. De nieuwe geluidswal van Tennisvereniging Akkrum is zaterdag in recordtijd met 280 heesters beplant. Zestien leden kwamen ‘s ochtends vroeg met spaden en grondboren naar het tenniscomplex, dat in een winterse witte mist was gehuld.

Temperaturen van enkele graden onder nul deerden de werkers - gehuld in winterse kledij, mutsen, sjalen en wanten - op geen enkele wijze. De drie- en vierjarige planten met een lengte van 1 tot 1,5 meter komen op een grondwal van zo'n tachtig centimeter. Over een paar jaar moet het struikgewas een windkering vormen, die tennissen in Akkrum ook tijdens de hardste wind moet veraangenamen. De winddoeken langs baan 2 en de kopse kant van baan 3 hoeven bij storm dan ook niet meer te worden verwijderd. Een speciale Storm-app-ploeg rukt momenteel bij elk stormalarm uit, zodat schade door omgewaaide hekken wordt voorkomen.

Het plantwerk ging voortvarend. Coördinator Fred Zondervan toonde zich na afloop meer dan tevreden. ,,It gong hartstikkene bêst. Mei sa’n grutte ploech ha je der gjin wurk fan, it gong as slydjaget.’’ De gemeente Heerenveen had niet alleen de grondwal opgeworpen, maar ook het plantmateriaal geleverd. Lijsterbes, wilde liguster, krentenboom, hazelaar en wegedoorn zijn de bijna 1,5 meter hoge planten die in drie rijen op de grondwal zijn geplant. De groene hulst is zo’n halve meter hoog en is in een rij daar tussenin geplant. Deze groenblijver met puntige bladen kan nog wel eens een probleem voor ballenzoekers worden, zo is de verwachting van de planters.

Van tevoren hadden Fred Zondervan en voorzitter Herman Bierma de nodige voorbereidingen getroffen. Bierma had het gras op de heuvel met de bosmaaier van Wil Wittink gekortwiekt. Zondervan had een lijntje geregeld, waarlangs de plantgaten konden worden gemaakt. Een plank met om de 75 centimeter een streepje gaf de planten het nodige houvast bij hun werkzaamheden.

Meer informatie over de gebruikte planten:

http://www.tuinen.nl/krentenboompje
http://www.tuinen.nl/hazelaar
http://www.tuinen.nl/Lijsterbes
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wegedoorn
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilde_liguster

Foto: Noordoost.nl

Meer foto's op deze link

 

 

Agenda

09 juni 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - eerste ronde - Balk-Akkrum
30 juni 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - tweede ronde
08 sept 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - finalerondes

240327 Logo brouns notariskantoor
 LogoKromme Knilles 1000