header-toss.jpg

19011 Padel Joure groepsfoto 500Acht leden van Tennisvereniging Akkrum hebben op twee banen in Joure padel gespeeld. Al jaren een hit in Spanje en de laatste jaren ook in Nederland in opkomst. In Akkrum is er een paar jaar geleden over de aanleg van een padelbaan gesproken, maar vanwege de kosten (circa 50.000 per baan) verder niks mee gedaan. Omdat Akkrum graag op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen in onze sector en aanverwant, planden de TVA’ers spontaan een ‘studiereis’ om vervolgens bevindingen met de leden te kunnen delen.

Sterk verwant aan tennis, maar toch even anders. Een combinatie van squash en tennis in een buitenkooi in Joure. De testgroep kreeg les van ‘padel-dude’ Sido Nijholt, lid van het Nationaal Padelteam, de nummer zeven van Nederland en deelnemer aan het wereldkampioenschap 2018. Nu net terug uit Spanje deelde de tennis- en padeltrainer op een duidelijke en leuke manier de spelregels, techniek en tactiek. “Padel is met name een verdedigende sport. De clou is om druk uit te oefenen op tegenstanders, zodat deze fouten kan maken.” Klaske Bottema, Anne Dijkstra, Alex de Haan, Gezina Koning, Jetske de Blaauw, Merel Jagersma, Annemieke Hart en Colette Govaars konden vrijdag 11 januari 2019 volop aan de bak.

Tijdens de clinic bleek dat de “Sybesma-lob” een veelgebruikte slag in het padel is en ook de “Muskens-storm-naar-het-net-bal” wordt in principe door alle ervaren padel-spelers structureel gebruikt. Dat biedt perspectief voor de spelers van Tennisvereniging Akkrum. De testgroep gaat de basisslagen de komende periode verder oefenen met natuurlijk het spelen van de forehand, die van de achterwand komt. Dat vraagt ook even anders instappen. Best vermoeiend allemaal, aldus organisator Colette Govaars.

,,Wat ook even wennen is, is dat de glazen wanden aan de achterzijde van het veld hard zijn, want zo’n wand vangt je niet lekker op na een korte maar heftige sprint. De gaasnetten rondom onze banen doen dat wel. Je batst gewoon keihard met je 70 kilo tegen die onbeweeglijke glaswand aan. En als je kleine pinkje dan net tussen die wand en je racket zit, is dat niet fijn’’, aldus Govaars, die zelf licht gewond raakte, ,,Mijn pink is nu dikker dan mijn duim’’.

,,Padel is hartstikke leuk en het zou zomaar kunnen dat het kennismaken met padel een verrijking is voor je tennisvaardigheden en slagenarsenaal. Zo doe je bijvoorbeeld meer net- en loopwerk – als je wilt - en de tactiek is erg belangrijk.’’

Nieuwsgierig?
De proefgroep van Tennisvereniging Akkrum neemt nog drie proeflessen op vrijdagmiddagen in februari en maart. Er zijn nog een paar plekken vrij, dus als het je ook wat lijkt, meld je dan bij Colette Govaars – postbus-colette@zonnet.nl.

Bij de foto boven:

De clinic in Joure met van links naar rechts Jetske de Blaauw, Merel Jagersma, Annemieke Hart, Gezina Koning, Klaske Bottema, Anne Dijkstra, Colette Govaars, Alex de Haan en padeltrainer Sido Nijholt.

19011 Padel Joure Anne Dijkstra en Gezina Koning met trainer Sido Nijholt 500

19011 Padel Joure smash Klaske Bottema en Gezina Koning 500

19011 Padel Joure uitleg 500

Foto's: Colette Govaars

 

Agenda

09 juni 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - eerste ronde - Balk-Akkrum
30 juni 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - tweede ronde
08 sept 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - finalerondes

240327 Logo brouns notariskantoor
 LogoKromme Knilles 1000