header-zonnepanelen.jpg

15112152 banen avond lichtmastHet tennispark en clubgebouw van Tennisvereniging Akkrum kunnen op termijn energieneutraal zijn. Tal van grote en kleine maatregelen kunnen het stroom- en gasverbruik fors terugdringen. De plannen gaan zover dat afkoppeling van de gasleiding tot de reële opties behoort. Uitbreiding van het huidige aantal van 48 zonnepanelen moet dat mede mogelijk maken. Tal van andere maatregelen helpen erbij.

De eerste grote stap is de vervanging van de baanverlichting door led-lampen. Op 9 en 10 maart worden de twee afgekeurde lichtmasten vervangen en de nieuwe lampen geplaatst. De investering bedraagt 22.000 euro, maar dank zij subsidies blijft de bijdrage van de club beperkt tot zo’n 4.000 euro. Met de aanschaf houdt de tennisvereniging jaarlijks een forse hoeveelheid stroom van de 48 zonnepanelen over. Het idee is om die stroom te gebruiken voor infrarood-verwarming in bijvoorbeeld de kleedkamers of de warmwatervoorziening.

Afscheid tapbier
Met het afschaffen van tapbier wordt de tapinstallatie ook ontmanteld. De biertap zelf blijft, maar de energie vretende koelkast waarin de twintig-literfusten van het Davidssysteem van Heineken werden gekoeld, verdwijnt. Ook de beide andere koelkasten, die sinds de opening van het clubhuis in 2004 draaien, zijn hoognodig aan vervanging toe. Rikus Rudolphi gaat in samenspraak met de kantinecommissie op zoek naar energiezuinige koelkasten. De grote vrieskist, die vaak maar voor de helft gevuld is, maakt plaats voor een klein exemplaar.

Boiler/cv-ketel
Weliswaar is de isolatiegraad van het in 2004 gerealiseerde clubhuis goed, maar verlichting, verwarming, heetwatervoorziening en apparaten zijn de grootse energieslurpers. Eerdaags is de cv-ketel aan vervanging toe. Het bestuur wil een kleiner en zuiniger model kiezen, eventueel hybride, eentje dus die op zowel gas als stroom kan draaien. De indirect gestookte gasboiler is verouderd Overwogen wordt om een doorstroomtoestel voor heet water aan te schaffen. Een alternatief daarvoor is een elektrische boiler op stroom van zonnepanelen

Tijdens een klussendag kunnen vrijwilligers een mooie slag slaan: de leidingen voor warm water in het ballenhok en de technische ruimte kunnen worden geïsoleerd. Tegelijkertijd kunnen ze de tl-lampen door led-lampen vervangen.

Energieslurpende zitbanken
Ook de luie zitbanken in de kantine zijn onderwerp van discussie. Ze staan pal voor de radiatoren en belemmeren de verspreiding van warmte. Ze moeten op minstens dertig centimeter afstand staan wil de warmte van de radiatoren goed weg kunnen. Nu zetten de gebruikers van de kantine ze steevast pal tegen de radiatoren aan. De kantinecommissie overweegt de banken op de juiste afstand vast aan de vloer te spijkeren.

Jaarlijks worden voortaan ook de tarieven van energieleveranciers vergeleken. Daarnaast wordt nog nagegaan of de aansluitwaarde van het elektrisch vermogen optimaal is afgestemd op de afspraken in het energieleveringscontract.

Compleet rapport
Het adviesbureau W2N Engineers en Sportstroom Drachten hebben een trits aan adviezen op een rijtje gezet. Op het gebied van stroom kan het nodige worden bespaard, luidt de conclusie. Het volledig rapport staat onder deze link.

Foto: Noordoost.nl

Agenda

09 juni 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - eerste ronde - Balk-Akkrum
30 juni 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - tweede ronde
08 sept 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - finalerondes

240327 Logo brouns notariskantoor
 LogoKromme Knilles 1000