header-tennesracket-jongeren.jpg

15082756 Tennisbaan onder water met racket en ballenDe banen van Tennisvereniging Akkrum zijn zodanig vervuild dat het water er veel langer op blijft staan dan nodig is. Na bijna vijftien jaar is de mat onderin verstopt door vuil en ook gruis van het keramische gravel dat op de banen ligt. Ondanks dat de drainage recentelijk is schoon gespoten, loopt het regenwater de laatste maanden zeer traag weg. De KNLTB adviseert het tapijt op alle drie banen grondig te reinigen.

Na de reinigingsbeurt kunnen de banen nog een jaar of vijf mee, is de verwachting van Christian Bessembinder van de KNLTB, die de baanscan samen met tennisclubvoorzitter Rikus Rudolphi in november uitvoerde. De schoonmaakbeurt staat voor komend voorjaar gepland. Reiniging is nodig, omdat de mat anders heel snel van je afgaat, vertelt voorzitter Rudolphi. De vezellengte bedraagt nu zo’n 6 tot 7 millimeter. Een mat wordt bij de benedengrens van 4 millimeter afgekeurd voor officiële wedstrijden. Een nieuwe mat heeft 12 mm lange vezels.

Tijdens de schoonmaakbeurt wordt alle keramisch gravel verwijderd. De vettige laag met vuil en algen vervolgens wordt tussen de vezels weg geblazen. Daarna komt er een nieuwe laag gravel op de banen. De nieuwe laag wordt dikker dan de huidige laag. ,,Er ligt nu te weinig op’’, aldus Rudolphi.

Uit de baanscan bleek ook dat het onderhoud op zich prima is, maar tijdens de tweewekelijkse sleepbeurt niet het deel onder de tennisnetten wordt meegenomen. De vrijwilligers moeten de netten losmaken en omhoog hangen en dan ook dat deel mee vegen en slepen, aldus Bessembinder, die meer tips voor goed onderhoud gaf.

Agenda

09 juni 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - eerste ronde - Balk-Akkrum
30 juni 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - tweede ronde
08 sept 2024    10:00 - 18:00
Friesland Cup - finalerondes

240327 Logo brouns notariskantoor
 LogoKromme Knilles 1000